14 jan 2016 06:00

14 jan 2016 06:00

Elevernas önskan krockar med budget

TÖREBODA: Föräldrar på besök i skolmatsal

Tyst tv, skalad potatis och pannkakssvinn. Det var några av ämnena som ventilerades när Centralskolan bjöd in föräldrarna till matsalen.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Den här kvällen stod kosten i fokus. Intresset från föräldrarna var svalt men ett tiotal kom för att provsmaka en av skolans mest omtyckta soppor och få information från kostenheten.

Rektor Fredrik Lindström avslöjade inledningsvis varför det finns en tv i matsalen.

– Den sattes upp här för att serva kommunens krisledningsgrupp. Eleverna tyckte att det var konstigt med en tv som inte var på, nu provar vi att ha den på under luncherna men utan ljud. Vi vill se om det påverkar miljön i matsalen. Sedan tidigare vet vi att det har blivit lugnare när eleverna får ha sina mobiler.

Het potatis

Kostchefen Kerstin Askenberg Johnsson och kocken Monica Söderberg rapporterade från dagens kostråd. Bland annat avhandlades potatisen; eleverna vill ha färdigskalad potatis. Även om det är mer näring i potatis med skal och den skalade mindre miljövänlig togs beslut om att gå önskemålet till mötes.

Föräldrarna undrade varför potatisen inte kan skalas på plats.

– Vi har inte utrymme för en skalmaskin här, förklarade Kerstin Askenberg Johnsson varpå en förälder väckte frågan om man inte kan köra skalad potatis från Björkängens kök.

– Ett bra medborgarförslag, tyckte rektor Fredrik Lindström.

Grupptryck

Eleverna har också efterfrågat mjukt bröd till sopporna. Att många elever då tar en hel hög mackor gör att det blir för dyrt, sa Fredrik Lindström. Den begränsade budgeten fick Kerstin Askenberg Johnsson påminna om mer än en gång. Naturligtvis dök önskerätten nummer ett – pannkakan – upp i diskussionen.

– Jag kan inte försvara pannkakan. Det är ingen rätt de står sig på och det fungerar inte när vissa elever tar 20 pannkakor och slänger hälften. Budgeten spräcks, sa kostchefen.

Fredrik Lindström upplyste om att skolan aldrig har haft begränsning på maten. Följden blir att maten ibland tar slut, de som äter sist blir utan favoriträtten.

Föräldrar berättade om kompistryck. Något som Monica Söderberg tydligt märker av:

– Säger en elev att maten inte är god går hela gänget till Konsum och handlar i stället.

Det framgick vidare att vegetariskt inte är populärt, utom bland de nyanlända introduktionseleverna som äter på skolan. De väljer grönsaksrätter i stället för rätter med fläskkött.

– De äter över huvud taget bra, fisk är det stor åtgång på till exempel, sa Monica Söderberg.

Osvenska bullar?

De färdiga köttbullarna var ännu ett samtalsämne.

– Vi kan inte garantera att det är svenskt kött i köttbullarna vi köper in. Köket kan göra köttfärsrutor men eleverna vill ha köttbullar.

Gulaschsoppan fick lovord från gästerna. Men Mattias Lundell var inte överraskad:

– Det är klart de gör god mat när vi kommer, sa han lite sarkastiskt.

Kajsa Karlsson framhöll att elevernas synpunkter måste tas på allvar.

– Min dotter klagar inte i onödan.

Plommonstop okej

Även om de hade en del åsikter att framföra om maten så gav de matsalsmiljön godkänt. Det blev en diskussion kring regler, Fredrik Lindström berättade varför skolan numera tillåter huvudbonader.

– En del lärare brydde sig inte om regeln tidigare. Samtidigt blev en cancersjuk, som hade dispens från regeln, påhoppad. Nu slipper vi den diskussionen, även kring de nyanlända. Man får ha hatt, keps, slöja eller plommonstop.

Efteråt är han nöjd med mötet.

– Skollagen ställer krav på forum för samverkan med vårdnadshavarna varje termin. Vi siktar på ett nytt möte i slutet av april och inför det kommer klassföreståndarna att promota träffen på sina föräldramöten.

Den här kvällen stod kosten i fokus. Intresset från föräldrarna var svalt men ett tiotal kom för att provsmaka en av skolans mest omtyckta soppor och få information från kostenheten.

Rektor Fredrik Lindström avslöjade inledningsvis varför det finns en tv i matsalen.

– Den sattes upp här för att serva kommunens krisledningsgrupp. Eleverna tyckte att det var konstigt med en tv som inte var på, nu provar vi att ha den på under luncherna men utan ljud. Vi vill se om det påverkar miljön i matsalen. Sedan tidigare vet vi att det har blivit lugnare när eleverna får ha sina mobiler.

Het potatis

Kostchefen Kerstin Askenberg Johnsson och kocken Monica Söderberg rapporterade från dagens kostråd. Bland annat avhandlades potatisen; eleverna vill ha färdigskalad potatis. Även om det är mer näring i potatis med skal och den skalade mindre miljövänlig togs beslut om att gå önskemålet till mötes.

Föräldrarna undrade varför potatisen inte kan skalas på plats.

– Vi har inte utrymme för en skalmaskin här, förklarade Kerstin Askenberg Johnsson varpå en förälder väckte frågan om man inte kan köra skalad potatis från Björkängens kök.

– Ett bra medborgarförslag, tyckte rektor Fredrik Lindström.

Grupptryck

Eleverna har också efterfrågat mjukt bröd till sopporna. Att många elever då tar en hel hög mackor gör att det blir för dyrt, sa Fredrik Lindström. Den begränsade budgeten fick Kerstin Askenberg Johnsson påminna om mer än en gång. Naturligtvis dök önskerätten nummer ett – pannkakan – upp i diskussionen.

– Jag kan inte försvara pannkakan. Det är ingen rätt de står sig på och det fungerar inte när vissa elever tar 20 pannkakor och slänger hälften. Budgeten spräcks, sa kostchefen.

Fredrik Lindström upplyste om att skolan aldrig har haft begränsning på maten. Följden blir att maten ibland tar slut, de som äter sist blir utan favoriträtten.

Föräldrar berättade om kompistryck. Något som Monica Söderberg tydligt märker av:

– Säger en elev att maten inte är god går hela gänget till Konsum och handlar i stället.

Det framgick vidare att vegetariskt inte är populärt, utom bland de nyanlända introduktionseleverna som äter på skolan. De väljer grönsaksrätter i stället för rätter med fläskkött.

– De äter över huvud taget bra, fisk är det stor åtgång på till exempel, sa Monica Söderberg.

Osvenska bullar?

De färdiga köttbullarna var ännu ett samtalsämne.

– Vi kan inte garantera att det är svenskt kött i köttbullarna vi köper in. Köket kan göra köttfärsrutor men eleverna vill ha köttbullar.

Gulaschsoppan fick lovord från gästerna. Men Mattias Lundell var inte överraskad:

– Det är klart de gör god mat när vi kommer, sa han lite sarkastiskt.

Kajsa Karlsson framhöll att elevernas synpunkter måste tas på allvar.

– Min dotter klagar inte i onödan.

Plommonstop okej

Även om de hade en del åsikter att framföra om maten så gav de matsalsmiljön godkänt. Det blev en diskussion kring regler, Fredrik Lindström berättade varför skolan numera tillåter huvudbonader.

– En del lärare brydde sig inte om regeln tidigare. Samtidigt blev en cancersjuk, som hade dispens från regeln, påhoppad. Nu slipper vi den diskussionen, även kring de nyanlända. Man får ha hatt, keps, slöja eller plommonstop.

Efteråt är han nöjd med mötet.

– Skollagen ställer krav på forum för samverkan med vårdnadshavarna varje termin. Vi siktar på ett nytt möte i slutet av april och inför det kommer klassföreståndarna att promota träffen på sina föräldramöten.

  • Jenny Allvin