28 okt 2015 14:39

28 okt 2015 14:39

Därför lämnar hon SD

TÖREBODA: Angelie hotades på nätet

Angelie Klingberg har fått erfara offentlighetens baksida – det bidrog till beslutet att lämna kommunpolitiken. Men hon lämnar också partiet.
– När jag tänder ljus, då kan jag göra det som en symbolisk handling mot allt våld, säger hon om att SD bojkottade ljusmanifestationen på torget.

I måndags kväll meddelades fullmäktige om Angelie Klingbergs beslut att lämna kommunpolitiken. Hon lämnar med detta även sitt medlemskap i Sverigedemokraterna.

Något hon är lättad över i dag. Hon kan inte förstå att partiet bojkottade ljusmanifestationen på torget. För att visa sitt stöd för initiativet skrev hon ett uppmärksammat inlägg på Facebook dagen efter:

”När jag tänder ljus, då kan jag göra det som en symbolisk handling mot allt våld, förtryck och alla orättvisor. För alla, exakt alla människors lika värde och för fred på alla plan”, skrev hon bland annat. Hon konstaterade i texten också att det hade varit svårt att hantera situationen, som företrädare för SD. Skulle hon vara lojal med de andra i partiet eller följa med resten av fullmäktige ut på torget?: ”Jag är glad att jag slapp göra ett val där, jag har redan valt, jag har avsagt mig uppdraget och medlemskapet”.

”Ett uppvaknande”

Angelie Klingberg har en brokig politisk bakgrund. Från början var hon aktiv inom kristdemokraterna. När hon bodde i Gullspångs kommun representerade hon Socialdemokraterna.

– För mig som sexbarnsmor har så klart barnen stått i fokus men också vård och omsorg. Och så finns ett starkt religionsintresse i botten, säger hon.

Hur hamnade hon då i SD? Hon säger att det är komplicerat. Hon är uppvuxen i ett invandrartätt område i Göteborg, där också hennes mor har bott i alla år. Hon framhåller att hon tycker att andra kulturer berikar, men menar att det också kan vara negativt med många invandrare i ett bostadsområde.

– Jag tror ingen av mina vänner skulle beskriva mig som rasistisk.

Hennes egen erfarenhet från att bo i lägenhet i Kårtorp i Töreboda beskriver hon som ett uppvaknande.

– Jag tycker att man behöver ta tag i saker. Det finns sådant inom SD som jag sympatiserar med.

Näthotades

Inför EU-valet förra året hamnade hon mitt i ryggvändarkampanjen mot Jimmie Åkesson i Mariestad. Då bestämde hon sig.

– Jag tyckte att det var så lågt. Det var det omedelbara som fick mig att gå med i partiet.

Det främsta skälet till att hon lämnar kommunpolitiken är att hon efter två års sjukskrivningstid börjar jobba igen, inom vården. Hon känner att hon vill lägga kraften där. Angelie har också fått erfara att offentligheten kan ha en mörk baksida. Hon och maken har fått ta emot grova hot på nätet, av en för dem okänd person med en SD-logga i profilbilden på Facebook.

– Det var rena dödshot, säkert från någon med ett falskt konto. IS-soldater skulle avrätta mig, min man och min hund. Vi har polisanmält det och anmält till partiet men inget har hänt, säger hon.

I måndags kväll meddelades fullmäktige om Angelie Klingbergs beslut att lämna kommunpolitiken. Hon lämnar med detta även sitt medlemskap i Sverigedemokraterna.

Något hon är lättad över i dag. Hon kan inte förstå att partiet bojkottade ljusmanifestationen på torget. För att visa sitt stöd för initiativet skrev hon ett uppmärksammat inlägg på Facebook dagen efter:

”När jag tänder ljus, då kan jag göra det som en symbolisk handling mot allt våld, förtryck och alla orättvisor. För alla, exakt alla människors lika värde och för fred på alla plan”, skrev hon bland annat. Hon konstaterade i texten också att det hade varit svårt att hantera situationen, som företrädare för SD. Skulle hon vara lojal med de andra i partiet eller följa med resten av fullmäktige ut på torget?: ”Jag är glad att jag slapp göra ett val där, jag har redan valt, jag har avsagt mig uppdraget och medlemskapet”.

”Ett uppvaknande”

Angelie Klingberg har en brokig politisk bakgrund. Från början var hon aktiv inom kristdemokraterna. När hon bodde i Gullspångs kommun representerade hon Socialdemokraterna.

– För mig som sexbarnsmor har så klart barnen stått i fokus men också vård och omsorg. Och så finns ett starkt religionsintresse i botten, säger hon.

Hur hamnade hon då i SD? Hon säger att det är komplicerat. Hon är uppvuxen i ett invandrartätt område i Göteborg, där också hennes mor har bott i alla år. Hon framhåller att hon tycker att andra kulturer berikar, men menar att det också kan vara negativt med många invandrare i ett bostadsområde.

– Jag tror ingen av mina vänner skulle beskriva mig som rasistisk.

Hennes egen erfarenhet från att bo i lägenhet i Kårtorp i Töreboda beskriver hon som ett uppvaknande.

– Jag tycker att man behöver ta tag i saker. Det finns sådant inom SD som jag sympatiserar med.

Näthotades

Inför EU-valet förra året hamnade hon mitt i ryggvändarkampanjen mot Jimmie Åkesson i Mariestad. Då bestämde hon sig.

– Jag tyckte att det var så lågt. Det var det omedelbara som fick mig att gå med i partiet.

Det främsta skälet till att hon lämnar kommunpolitiken är att hon efter två års sjukskrivningstid börjar jobba igen, inom vården. Hon känner att hon vill lägga kraften där. Angelie har också fått erfara att offentligheten kan ha en mörk baksida. Hon och maken har fått ta emot grova hot på nätet, av en för dem okänd person med en SD-logga i profilbilden på Facebook.

– Det var rena dödshot, säkert från någon med ett falskt konto. IS-soldater skulle avrätta mig, min man och min hund. Vi har polisanmält det och anmält till partiet men inget har hänt, säger hon.

  • Jenny Allvin