27 jan 2016 06:00

27 jan 2016 06:00

Linjemännen lär återvända till damtvåan

FOTBOLL: Domarkrisen

Bristen på domare gjorde att fotbollförbundet våren 2015 tvingades plocka bort de assisterande domarna från damernas division två.
Efter en liten ökning av antalet domare talar allt för att damtvåan får tillbaka sina linjemän 2016.
I stället kan herrfemman eller vissa utvecklingsserier drabbas.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

– Det blev verkligen ett ramaskri ifjol när vi plockade bort ”AD” från damtvåan. Så inför den kommande säsongen har vi gått ut med att damtvåan kommer att prioriteras upp. Det kan bli så att herrfemman eller utvecklingsserierna får stryka på foten i stället, bekräftar Fredrik Isacson som jobbar med domarutveckling på Västergötlands Fotbollförbund.

Vårens beslut blev en riktig snackis i fotbollskretsarna. Ett sviktande antal aktiva domare gjorde att antingen herrfemman eller damtvåan skulle bli utan linjemän för att ekvationen skulle gå ihop. Valet föll på damtvåan efter att förbundet tittat på antalet bestraffningsärenden, alltså grova utvisningar och avvisningar, där herrarna var betydligt mer frekvent representerade. Men beslutet skapade svallvågor av reaktioner på sociala medier och debatten på nätet handlade snarare om jämställdhet än om antalet röda kort.

När det nu är dags för ett nytt beslut resonerar förbundet annorlunda och det kan alltså bli så att Jula BK och Törebodas herrar får klara sig med endast huvuddomare kommande säsong. I stället prioriteras Törebodas damer och Mariestads Bois.

Fler i år

Annars har domarbristen lättat en aning. Efter att ha rasat från 330 domare år 2010 till 220 i somras har blödningen stoppats. Och det är ett aktivt jobb från förbundet som ligger bakom.

– Under fjolåret gjorde vi en raid. Vi gick bland annat ut i media och berättade om läget. Vi skrev brev till klubbarna där vi bad om hjälp att hitta folk som kan tänka sig att döma, berättar Isacson.

Under hösten dök 25 stycken nya intresserade domaraspiranter upp. Först i mitten på april vet VFF exakt hur många domare man har jämfört med fjolåret, men just nu är prognosen en ökning på ett 20-tal rättskipare.

– Förhoppningsvis slutar det inte lika många heller. Men nu gäller det att inte slå sig för bröstet utan att fortsätta jobba.

Men en ökning på 20 när ni på fem år har tappat över hundra. Räcker det?

– Givetvis inte.

Varför är det så svårt att hitta domare?

– Det här handlar om samhället i allmänhet. Det är ett tuffare klimat nu. Ingen vill utsätta sig för spott och spe frivilligt. Sen är vi ett landsbygdsdistrikt. Folk flyttar till storstäderna.

En ganska kontroversiell idé som VFF planerar att testa under den kommande säsongen är domarlösa matcher. Bland de allra minsta knattarna, de som spelar femmannafotboll, planerar man att slopa domarna och i stället lämna över ansvaret på lagens ledare att berätta för barnen hur man uppför sig.

– Det här är lite kontroversiellt. Men vi måste hela tiden utvecklas och prova nytt. I de här åldrarna blåser domaren nästan aldrig något ändå.

– Det blev verkligen ett ramaskri ifjol när vi plockade bort ”AD” från damtvåan. Så inför den kommande säsongen har vi gått ut med att damtvåan kommer att prioriteras upp. Det kan bli så att herrfemman eller utvecklingsserierna får stryka på foten i stället, bekräftar Fredrik Isacson som jobbar med domarutveckling på Västergötlands Fotbollförbund.

Vårens beslut blev en riktig snackis i fotbollskretsarna. Ett sviktande antal aktiva domare gjorde att antingen herrfemman eller damtvåan skulle bli utan linjemän för att ekvationen skulle gå ihop. Valet föll på damtvåan efter att förbundet tittat på antalet bestraffningsärenden, alltså grova utvisningar och avvisningar, där herrarna var betydligt mer frekvent representerade. Men beslutet skapade svallvågor av reaktioner på sociala medier och debatten på nätet handlade snarare om jämställdhet än om antalet röda kort.

När det nu är dags för ett nytt beslut resonerar förbundet annorlunda och det kan alltså bli så att Jula BK och Törebodas herrar får klara sig med endast huvuddomare kommande säsong. I stället prioriteras Törebodas damer och Mariestads Bois.

Fler i år

Annars har domarbristen lättat en aning. Efter att ha rasat från 330 domare år 2010 till 220 i somras har blödningen stoppats. Och det är ett aktivt jobb från förbundet som ligger bakom.

– Under fjolåret gjorde vi en raid. Vi gick bland annat ut i media och berättade om läget. Vi skrev brev till klubbarna där vi bad om hjälp att hitta folk som kan tänka sig att döma, berättar Isacson.

Under hösten dök 25 stycken nya intresserade domaraspiranter upp. Först i mitten på april vet VFF exakt hur många domare man har jämfört med fjolåret, men just nu är prognosen en ökning på ett 20-tal rättskipare.

– Förhoppningsvis slutar det inte lika många heller. Men nu gäller det att inte slå sig för bröstet utan att fortsätta jobba.

Men en ökning på 20 när ni på fem år har tappat över hundra. Räcker det?

– Givetvis inte.

Varför är det så svårt att hitta domare?

– Det här handlar om samhället i allmänhet. Det är ett tuffare klimat nu. Ingen vill utsätta sig för spott och spe frivilligt. Sen är vi ett landsbygdsdistrikt. Folk flyttar till storstäderna.

En ganska kontroversiell idé som VFF planerar att testa under den kommande säsongen är domarlösa matcher. Bland de allra minsta knattarna, de som spelar femmannafotboll, planerar man att slopa domarna och i stället lämna över ansvaret på lagens ledare att berätta för barnen hur man uppför sig.

– Det här är lite kontroversiellt. Men vi måste hela tiden utvecklas och prova nytt. I de här åldrarna blåser domaren nästan aldrig något ändå.