11 jun 2014 16:50

23 jan 2015 14:38

"Polisen får bättre verktyg"

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) föreslår att lagarna för den yrkesmässiga trafiken ändras.
– De regler som finns ska följas. Något fusk ska vi inte ha.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Under flera år har Sveriges åkeriföretag verkat för att motverka den olagliga yrkesmässiga trafiken.

Inte minst i Skaraborg, där regionchefen Thomas Morell haft täta kontakter med politikerna som har frågan på sin agenda.

Nu finns det förslag om åtgärder som ska göra att det blir mer lika villkor i branschen. Under onsdagen var infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) i Skövde och träffade representanter från näringen samt berättade mer om lagändringarna som föreslås träda i kraft vid årsskiftet.

– I grunden handlar det om att få bort fusket. Nu kommer polisen bland annat att få rätt att klampa bilar. Polisen ska även kunna se att det finns rätt sorts frakthandlingar i lastbilen. Vi ska även se till att även utländska fordonen får betala de avgifter, bland annat trängselskatt, som de svenska får göra, säger Elmsäter-Svärd.

Klampning innebär att klossar sätts vid hjulen och att lastbilen inte kan åka från platsen utan att låsa upp klampningen. Dessutom ändras påföljden i några fall från böter till sanktionsavgift, vilken kan tas ut direkt på vägen. Böter är ett straff och kan överklagas till domstol.

– Klampningen kan utföras direkt och gälla i 24 timmar. Ska den vara effektiv ska polisen göra den, utan att behöva kontakta domstol. Det är ett sätt att se till att polisen får bättre verktyg i sitt jobb, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Nöjd Morell

Thomas Morell är nöjd med att branschen fått gehör för sina synpunkter.

– Men nu måste det till en satsning på att jobbet blir gjort och att trafikpolisen får resurser.

Catharina Elmsäter-Svärd:

– Vi måste ställa krav på att allt fungerar.

Under flera år har Sveriges åkeriföretag verkat för att motverka den olagliga yrkesmässiga trafiken.

Inte minst i Skaraborg, där regionchefen Thomas Morell haft täta kontakter med politikerna som har frågan på sin agenda.

Nu finns det förslag om åtgärder som ska göra att det blir mer lika villkor i branschen. Under onsdagen var infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) i Skövde och träffade representanter från näringen samt berättade mer om lagändringarna som föreslås träda i kraft vid årsskiftet.

– I grunden handlar det om att få bort fusket. Nu kommer polisen bland annat att få rätt att klampa bilar. Polisen ska även kunna se att det finns rätt sorts frakthandlingar i lastbilen. Vi ska även se till att även utländska fordonen får betala de avgifter, bland annat trängselskatt, som de svenska får göra, säger Elmsäter-Svärd.

Klampning innebär att klossar sätts vid hjulen och att lastbilen inte kan åka från platsen utan att låsa upp klampningen. Dessutom ändras påföljden i några fall från böter till sanktionsavgift, vilken kan tas ut direkt på vägen. Böter är ett straff och kan överklagas till domstol.

– Klampningen kan utföras direkt och gälla i 24 timmar. Ska den vara effektiv ska polisen göra den, utan att behöva kontakta domstol. Det är ett sätt att se till att polisen får bättre verktyg i sitt jobb, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Nöjd Morell

Thomas Morell är nöjd med att branschen fått gehör för sina synpunkter.

– Men nu måste det till en satsning på att jobbet blir gjort och att trafikpolisen får resurser.

Catharina Elmsäter-Svärd:

– Vi måste ställa krav på att allt fungerar.

  • Alf Ehn