24 jul 2017 06:00

24 jul 2017 06:00

Nu är maten extra känslig

LIVSMEDEL: Rötmånaden är här

Rätt temperatur och bra hygien är ledord under den varma och fuktiga rötmånaden. Ta hand om dina livsmedel så slipper du kasta mat i onödan.

Mot slutet av sommaren är luften varmare och fuktigare än under resten av året. Enligt traditionen infaller rötmånaden mellan 23 juli och 23 augusti, men de egentliga datumen kan variera eftersom det handlar om väderleken.

Bakterier och mögel trivs bäst i fukt och värme, därför är det extra viktigt med hygien och behandling av livsmedel under den här tiden. Enligt livsmedelsverket är det särskilt viktigt i år eftersom färsk kyckling innehåller mer bakterier (campylobacter) än vanligt.

Rätt temperatur

Och vad är då viktigt att tänka på? Det handlar främst om två saker: temperatur och hygien.

– Varm mat ska vara varm och kall mat ska vara kall för att hindra bakterietillväxt. De flesta bakterier förökar sig i mellantemperaturerna, säger kommunens miljöinspektör Eva Rehnberg.

För att den kalla maten ska förbli kall är det bra att ta med en kylväska på utflykten och se till att hålla maten kyld från butiken och hem till kylskåpet.

– Maten får inte bli stående i en varm bil. Om man vet att det ska ta lång tid så släng med en kylväska och några kylklampar. Det som är absolut känsligast är råa fiskprodukter och köttfärs, säger Rehnberg.

Fyra till fem grader är en lagom temperatur i kylskåpet, och där ska maten förvaras så stor del av tiden som möjligt.

– Det är mysigt att sitta lite längre vid frukosten, men släng in skinkan, osten och mjölken i kylskåpet. Låt inte maten stå ute för länge.

Smaka och lukta

Vid matlagning är det viktigt att knivar, skärbrädor och händer är rena. Se till att diska kniven mellan de råa köttprodukterna och salladen.

Rehnberg poängterar att livsmedelsråden gäller under hela året, men är extra viktiga under den fuktiga perioden.

– Det handlar om att vi inte ska slänga mat i onödan. Det ska man inte behöva om man håller sig till vissa regler.

– Man känner på lukten eller smaken på de flesta livsmedel om det är dåligt. Luktar det dåligt så ska man inte äta det, luktar det fräscht så kan man äta det, vad som än står på bäst före-datumet.

Mot slutet av sommaren är luften varmare och fuktigare än under resten av året. Enligt traditionen infaller rötmånaden mellan 23 juli och 23 augusti, men de egentliga datumen kan variera eftersom det handlar om väderleken.

Bakterier och mögel trivs bäst i fukt och värme, därför är det extra viktigt med hygien och behandling av livsmedel under den här tiden. Enligt livsmedelsverket är det särskilt viktigt i år eftersom färsk kyckling innehåller mer bakterier (campylobacter) än vanligt.

Rätt temperatur

Och vad är då viktigt att tänka på? Det handlar främst om två saker: temperatur och hygien.

– Varm mat ska vara varm och kall mat ska vara kall för att hindra bakterietillväxt. De flesta bakterier förökar sig i mellantemperaturerna, säger kommunens miljöinspektör Eva Rehnberg.

För att den kalla maten ska förbli kall är det bra att ta med en kylväska på utflykten och se till att hålla maten kyld från butiken och hem till kylskåpet.

– Maten får inte bli stående i en varm bil. Om man vet att det ska ta lång tid så släng med en kylväska och några kylklampar. Det som är absolut känsligast är råa fiskprodukter och köttfärs, säger Rehnberg.

Fyra till fem grader är en lagom temperatur i kylskåpet, och där ska maten förvaras så stor del av tiden som möjligt.

– Det är mysigt att sitta lite längre vid frukosten, men släng in skinkan, osten och mjölken i kylskåpet. Låt inte maten stå ute för länge.

Smaka och lukta

Vid matlagning är det viktigt att knivar, skärbrädor och händer är rena. Se till att diska kniven mellan de råa köttprodukterna och salladen.

Rehnberg poängterar att livsmedelsråden gäller under hela året, men är extra viktiga under den fuktiga perioden.

– Det handlar om att vi inte ska slänga mat i onödan. Det ska man inte behöva om man håller sig till vissa regler.

– Man känner på lukten eller smaken på de flesta livsmedel om det är dåligt. Luktar det dåligt så ska man inte äta det, luktar det fräscht så kan man äta det, vad som än står på bäst före-datumet.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist

Råd för rötmånaden

– Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling.

– Låt inte maten stå framme i värmen.

– Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.

– Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.

– Genomstek alltid kyckling och köttfärs.

– Ha rätt temperatur i kylskåpet. 4 grader är lagom. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där.

– Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.

– Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten, verkar maten okej går den bra att äta!

Källa: Livsmedelsverket