05 aug 2016 06:00

05 aug 2016 06:00

Nyfikna allätare vill äta mera grönt

MARIESTAD: Barndomsvänner från Mariestad gör bok om mat

Allätare, men med en vilja att få in mer vegetariskt i kosten. Ungefär så kan man beskriva personerna bakom den nya kokboken ”Nyfiken grön!”.
Mat är ett gemensamt intresse för Mariestadsbördiga kompisarna Cecilia Blankens och Kristin Johansson.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Cecilia Blankens och Kristin Johansson har varit vänner sedan fjärde klass och delar massor av minnen från uppväxten i Mariestad på 1980- och 90-talen. Och trots att deras liv tagit olika vägar sedan dess (se faktarutor), har de hållit kontakten och träffas fortfarande då och då.

Vid dessa träffar, där ytterligare några bästisar från förr och hela familjerna gärna deltar, äts det en hel del.

– Det har blivit många minnesvärda måltider och maträtter, konstaterar Cecilia. Och eftersom alla har barn kretsar samtalet ofta kring mat och planering.

Hon ger Kristin och hennes sambo (som är kock) en stor del av äran för att matkulturen fått en så upphöjd plats i umgänget.

Samarbete i LA

För Kristin och Cecilia har pratet på senare tid handlat ganska mycket om vegetarisk mat. Båda två äter kött, men har en önskan om att kunna servera mer ”grön” föda till sig och sina familjer.

Så en natt i vintras kläckte Cecilia titeln till det som skulle bli deras gemensamma kokbok; ”Nyfiken grön!”. Bokförlaget Norstedts (som samarbetat med båda tidigare) nappade genast på idén, men ville ha materialet ganska snabbt. Under nio intensiva dagar hemma hos Cecilia i Los Angeles gjordes så bokens grundstomme där Kristin haft huvudansvaret för recept och mat och Cecilia skrivit texterna. I samarbetet ingick också fotograf Susanna Kindt.

För småbarnsfamiljen

Kokboken, som kommer ut i slutet av augusti, innehåller ett 60-tal recept på vegetariska rätter. Det var inga problem att hitta på dem, säger Kristin:

– Det fanns en uppsjö av idéer, det svåra var att skala ned dem till en bra nivå och få det enkelt, begripligt och relevant.

En huvudpoäng med boken är att den är ”livsstilsbefriad”, som Cecilia uttrycker det. Det är de egna familjerna som varit referensramen i arbetet.

– Småbarnsfamiljen i Los Angeles, Göteborg och Mariestad står inför exakt samma problem den stressiga onsdagseftermiddagen. Det gäller att snabbt få mat på bordet och vad kan man då hitta på om man vill undvika hotdogs, säger Kristin. Det finns gröna snabba alternativ.

Inte krångligt

Poängen är inte att man ska sluta äta kött. Men de tycker att man kan börja fundera över vilket kött man äter, och hur ofta.

– Det som var avgörande för mig var när jag insåg hur stor miljöpåverkan köttproduktion har, säger Cecilia. Att man dessutom mår bra av mer vegetariskt är ju också ett argument.

– Men det handlar inte om skuldbeläggning, betonar Kristin. Snarare om att öppna dörrar.

Hon tycker att det är bra att vegetariskt är ”trendigt och rätt i tiden”, men beklagar att det med trender också kommer en massa krav på hur man ”ska” vara och helst spridas en bild av att allt ska vara så krångligt.

– Våra recept innehåller inga märkliga ingredienser och råvaror. Allt är förstås provlagat, men allt är utbytbart. Det finns inga rätt eller fel.

Förälderns ansvar

Cecilia intygar att recepten är enkla.

– Om jag klarar det så kan alla. Jag är väldigt basic i köket. Och jag har lärt mig mycket när vi har jobbat med boken och gjort förändringar som inte alls känns komplicerade.

Kristin tycker att det varit nyttigt att ha icke-experten Cecilia som samarbetspartner:

– Genom hennes friska ögon har jag kunnat se saker från ett helt annat håll. Hon har fått representera vardagspraktiken.

De menar båda att det mest avgörande för vår bild av hur en måltid ska se ut är vanan. Och den har även barnen anammat. Men det går att ställa om, intygar de, och även få med ungarna på tåget.

– Det är som att sluta med blöjor eller napp – man får lära dem att tycka om det, säger Cecilia som menar att man som vuxen faktiskt får ta lite ansvar för vad familjen äter.

– Det gäller att hitta inkörsporten som passar just dina barn, tipsar Kristin.

Personliga favoriter

Cecilia berättar att hon nästan enbart lagar mat ur den egna boken numera. Några favoriter är lasagne med linser, minestronesoppa med pasta och vita bönor samt linssoppa med potatis.

– Jag ÄR målgruppen, konstaterar hon.

Cecilia Blankens och Kristin Johansson har varit vänner sedan fjärde klass och delar massor av minnen från uppväxten i Mariestad på 1980- och 90-talen. Och trots att deras liv tagit olika vägar sedan dess (se faktarutor), har de hållit kontakten och träffas fortfarande då och då.

Vid dessa träffar, där ytterligare några bästisar från förr och hela familjerna gärna deltar, äts det en hel del.

– Det har blivit många minnesvärda måltider och maträtter, konstaterar Cecilia. Och eftersom alla har barn kretsar samtalet ofta kring mat och planering.

Hon ger Kristin och hennes sambo (som är kock) en stor del av äran för att matkulturen fått en så upphöjd plats i umgänget.

Samarbete i LA

För Kristin och Cecilia har pratet på senare tid handlat ganska mycket om vegetarisk mat. Båda två äter kött, men har en önskan om att kunna servera mer ”grön” föda till sig och sina familjer.

Så en natt i vintras kläckte Cecilia titeln till det som skulle bli deras gemensamma kokbok; ”Nyfiken grön!”. Bokförlaget Norstedts (som samarbetat med båda tidigare) nappade genast på idén, men ville ha materialet ganska snabbt. Under nio intensiva dagar hemma hos Cecilia i Los Angeles gjordes så bokens grundstomme där Kristin haft huvudansvaret för recept och mat och Cecilia skrivit texterna. I samarbetet ingick också fotograf Susanna Kindt.

För småbarnsfamiljen

Kokboken, som kommer ut i slutet av augusti, innehåller ett 60-tal recept på vegetariska rätter. Det var inga problem att hitta på dem, säger Kristin:

– Det fanns en uppsjö av idéer, det svåra var att skala ned dem till en bra nivå och få det enkelt, begripligt och relevant.

En huvudpoäng med boken är att den är ”livsstilsbefriad”, som Cecilia uttrycker det. Det är de egna familjerna som varit referensramen i arbetet.

– Småbarnsfamiljen i Los Angeles, Göteborg och Mariestad står inför exakt samma problem den stressiga onsdagseftermiddagen. Det gäller att snabbt få mat på bordet och vad kan man då hitta på om man vill undvika hotdogs, säger Kristin. Det finns gröna snabba alternativ.

Inte krångligt

Poängen är inte att man ska sluta äta kött. Men de tycker att man kan börja fundera över vilket kött man äter, och hur ofta.

– Det som var avgörande för mig var när jag insåg hur stor miljöpåverkan köttproduktion har, säger Cecilia. Att man dessutom mår bra av mer vegetariskt är ju också ett argument.

– Men det handlar inte om skuldbeläggning, betonar Kristin. Snarare om att öppna dörrar.

Hon tycker att det är bra att vegetariskt är ”trendigt och rätt i tiden”, men beklagar att det med trender också kommer en massa krav på hur man ”ska” vara och helst spridas en bild av att allt ska vara så krångligt.

– Våra recept innehåller inga märkliga ingredienser och råvaror. Allt är förstås provlagat, men allt är utbytbart. Det finns inga rätt eller fel.

Förälderns ansvar

Cecilia intygar att recepten är enkla.

– Om jag klarar det så kan alla. Jag är väldigt basic i köket. Och jag har lärt mig mycket när vi har jobbat med boken och gjort förändringar som inte alls känns komplicerade.

Kristin tycker att det varit nyttigt att ha icke-experten Cecilia som samarbetspartner:

– Genom hennes friska ögon har jag kunnat se saker från ett helt annat håll. Hon har fått representera vardagspraktiken.

De menar båda att det mest avgörande för vår bild av hur en måltid ska se ut är vanan. Och den har även barnen anammat. Men det går att ställa om, intygar de, och även få med ungarna på tåget.

– Det är som att sluta med blöjor eller napp – man får lära dem att tycka om det, säger Cecilia som menar att man som vuxen faktiskt får ta lite ansvar för vad familjen äter.

– Det gäller att hitta inkörsporten som passar just dina barn, tipsar Kristin.

Personliga favoriter

Cecilia berättar att hon nästan enbart lagar mat ur den egna boken numera. Några favoriter är lasagne med linser, minestronesoppa med pasta och vita bönor samt linssoppa med potatis.

– Jag ÄR målgruppen, konstaterar hon.

Cecilia Blankens

Gör: Har gått från journalist (bland annat på MT) via modeskribent, stylist och konsult till att driva eget företag med egna skomärket Blankens.

Bor: Numera i Los Angeles, men har sedan i våras också ett hus i Blomberg på Kinnekulle.

Familj: Maken Per, barnen Bonnie 8, Rio 6 och Remy 1,5.

Källa:

Kristin Johansson

Gör: Är kostekonom, redaktör och matkreatör. Jobbar med inspiration och mathandel på de tre systersajterna mat.se, kokaihop.nu och spisa.nu. Driver också en egen matblogg och frilansar utifrån den.

Bor: I Göteborg.

Familj: Sambon Patrik (också från Mariestad), barnen Elsie 7 och Bibbi 5.

Källa: