20 maj 2016 22:30

20 maj 2016 22:30

Blött jubileum på Lugnåsberget

LUGNÅS: Kvarnstensvandringen

Drygt 400 personer förlade fredagsmyset på det natursköna Lugnåsberget.
– Tyvärr avskräcktes nog många av vädret, säger Leif Andersson i Björsäters IF.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Arrangörsföreningen hade sannerligen inte tumme med vädret när Kvarnstensvandringen firade 25-årsjubileum på fredagskvällen. Strax före halv sju var det lapp på luckan vid starten på idrottsplatsen, men därefter tunnades ledet ut snabbt.

Något som Jan-Olof Gustafsson, Mattias Johansson och Bo Nilsson tidigt kunde notera, vid stationen på Kvarnstenstorget efter drygt 2,5 kilometers promenad.

– Är det kö här en halvtimma efter första start vet man att det kommer mycket folk. I kväll tunnade det ut snabbt tyvärr. Men sånt är det; vädret styr vi inte över och de som passerat verkar nöjda och glada trots allt. Glädjande är att det verkar vara många debutanter, säger Jan-Olof Gustafsson.

Bland debutanterna syntes Pernilla Ohlander, Stefan Jonasson med sönerna Liam och Oliwer.

– Vi bor i Fjäll sedan fyra år. Kvarnstensgruvan har vi varit vid tidigare, men nu är det första gången vi går Kvarnstensvandringen, berättar Pernilla.

Vid stenbordet satt ett glatt gäng herrar och laddade batterierna inför nästa etapp. Efter en lång säsong med innebandy varje söndag i Lugnås gympasal hade gänget samlats för avslutning.

– Nu avslutar vi 16 säsongen och tar ett uppehåll några månader. Men i mitten av september kör vi i gång, berättar Stellan Svantesson.

Några kilometer längre bort, vid Kvarnstensgruvan, hade Hans Gustafsson, Lennart Lundholm och Mikael Olofsson fullt upp med att tillaga kolbullar till hungriga flanörer.

– Smeten består av lika delar graham-, råg- och kornmjöl. Sedan lägger man i fläsk, kassler och lök efter behag och steker dem frasiga. En klassisk rätt, konstaterar Hans Gustafsson.

Givetvis var gruvan öppen där guiderna stod redo att berätta om dess historia. Lukas Mathiasson gör sitt andra år som guide.

– Jag har gått en guidekurs och läst om arbetet i gruvan. Kvarnstensgruvan är helt klart en annorlunda och spännande upplevelse för besökarna, tycker Lukas.

Arrangörsföreningen hade sannerligen inte tumme med vädret när Kvarnstensvandringen firade 25-årsjubileum på fredagskvällen. Strax före halv sju var det lapp på luckan vid starten på idrottsplatsen, men därefter tunnades ledet ut snabbt.

Något som Jan-Olof Gustafsson, Mattias Johansson och Bo Nilsson tidigt kunde notera, vid stationen på Kvarnstenstorget efter drygt 2,5 kilometers promenad.

– Är det kö här en halvtimma efter första start vet man att det kommer mycket folk. I kväll tunnade det ut snabbt tyvärr. Men sånt är det; vädret styr vi inte över och de som passerat verkar nöjda och glada trots allt. Glädjande är att det verkar vara många debutanter, säger Jan-Olof Gustafsson.

Bland debutanterna syntes Pernilla Ohlander, Stefan Jonasson med sönerna Liam och Oliwer.

– Vi bor i Fjäll sedan fyra år. Kvarnstensgruvan har vi varit vid tidigare, men nu är det första gången vi går Kvarnstensvandringen, berättar Pernilla.

Vid stenbordet satt ett glatt gäng herrar och laddade batterierna inför nästa etapp. Efter en lång säsong med innebandy varje söndag i Lugnås gympasal hade gänget samlats för avslutning.

– Nu avslutar vi 16 säsongen och tar ett uppehåll några månader. Men i mitten av september kör vi i gång, berättar Stellan Svantesson.

Några kilometer längre bort, vid Kvarnstensgruvan, hade Hans Gustafsson, Lennart Lundholm och Mikael Olofsson fullt upp med att tillaga kolbullar till hungriga flanörer.

– Smeten består av lika delar graham-, råg- och kornmjöl. Sedan lägger man i fläsk, kassler och lök efter behag och steker dem frasiga. En klassisk rätt, konstaterar Hans Gustafsson.

Givetvis var gruvan öppen där guiderna stod redo att berätta om dess historia. Lukas Mathiasson gör sitt andra år som guide.

– Jag har gått en guidekurs och läst om arbetet i gruvan. Kvarnstensgruvan är helt klart en annorlunda och spännande upplevelse för besökarna, tycker Lukas.