22 mar 2016 16:04

22 mar 2016 16:36

Färgglatt pynt piggar upp centrum

MARIESTAD: Inga fjädrar i kommunens påskris

Mariestads kommun skippar fjädrar i påskrisen.
I stället blir det närproducerad och djurvänlig utsmyckning – designade av barnen på Ljungdalens förskola.

Djurens rätts kartläggning visar att i princip alla påskfjädrar som säljs på den svenska marknaden kommer från fåglar, vanligtvis kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA. När rapporten nyligen presenterades meddelade Lunds kommun att de tar bort fjädrar i påskpyntet på offentliga platser. Efter det har ytterligare sex kommuner – Helsingborg, Luleå, Motala, Sollentuna, Västerås och Växjö – följt i samma spår.

– Det är jättepositivt, att både kommuner och konsumenter tar ett större ansvar. Jag tror att fler börjat tänka på varifrån fjädrarna kommer och att vi kommer att se fler djurvänliga beslut i framtiden, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

– Även i Mariestad blir det fjäderfritt pynt i centrum, konstaterar Stig Dahlin som på tisdagsmorgonen tog emot en hel hög med barn från Ljungdalens förskola på Johannesberg.

För några veckor sedan bad Stig, som är projektanställd av kommunen för att göra fint i centrum, barnen om hjälp att smycka sex påskrispyntade krukor utanför Knallen och i Stadsparken. Svaret var givet, och sedan dess har det pysslats flitigt på Ljungdalen. På tisdagen var det dags för barnen att dekorera påskrisen med sina fantasifulla skapelser.

Vera Holgersson Hassel, 4, hade knåpat ihop en jättesöt påskärring med blå klänning.

– Jag tog en plastsked och en glasspinne till kroppen. Fast glassen hade någon annan ätit upp innan, förklarar Vera.

Vilda Bäcklund Lövgren, 5, hängde upp en egendesignad kyckling i riset.

– Magen gjorde jag av ett nät som jag stoppade bomull i. Huvudet är en liten boll typ som jag satt en makaron på, berättar Vilda.

Såväl barnen som Stig Dahlin var nöjda när riset, som nu sprider påskstämning i Mariestads centrum, var färdigklätt.

– Roligt att kommunens yngsta invånare bidrar till påskstämning. Det är fjärde året som förskolebarn tillverkar pynt som tål att hänga ute i ett par veckor, säger Stig Dahlin.

Djurens rätts kartläggning visar att i princip alla påskfjädrar som säljs på den svenska marknaden kommer från fåglar, vanligtvis kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA. När rapporten nyligen presenterades meddelade Lunds kommun att de tar bort fjädrar i påskpyntet på offentliga platser. Efter det har ytterligare sex kommuner – Helsingborg, Luleå, Motala, Sollentuna, Västerås och Växjö – följt i samma spår.

– Det är jättepositivt, att både kommuner och konsumenter tar ett större ansvar. Jag tror att fler börjat tänka på varifrån fjädrarna kommer och att vi kommer att se fler djurvänliga beslut i framtiden, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

– Även i Mariestad blir det fjäderfritt pynt i centrum, konstaterar Stig Dahlin som på tisdagsmorgonen tog emot en hel hög med barn från Ljungdalens förskola på Johannesberg.

För några veckor sedan bad Stig, som är projektanställd av kommunen för att göra fint i centrum, barnen om hjälp att smycka sex påskrispyntade krukor utanför Knallen och i Stadsparken. Svaret var givet, och sedan dess har det pysslats flitigt på Ljungdalen. På tisdagen var det dags för barnen att dekorera påskrisen med sina fantasifulla skapelser.

Vera Holgersson Hassel, 4, hade knåpat ihop en jättesöt påskärring med blå klänning.

– Jag tog en plastsked och en glasspinne till kroppen. Fast glassen hade någon annan ätit upp innan, förklarar Vera.

Vilda Bäcklund Lövgren, 5, hängde upp en egendesignad kyckling i riset.

– Magen gjorde jag av ett nät som jag stoppade bomull i. Huvudet är en liten boll typ som jag satt en makaron på, berättar Vilda.

Såväl barnen som Stig Dahlin var nöjda när riset, som nu sprider påskstämning i Mariestads centrum, var färdigklätt.

– Roligt att kommunens yngsta invånare bidrar till påskstämning. Det är fjärde året som förskolebarn tillverkar pynt som tål att hänga ute i ett par veckor, säger Stig Dahlin.