19 feb 2016 06:00

19 feb 2016 06:00

Sköna tisdagar för kropp, knopp och själ

MARIESTAD: Marieholmskyrkan ordnar friskvårdskafé för daglediga

En tisdag i Marieholmskyrkan kan handla om allt från nötter till tandhälsa och drömtydning. Ihop med en god vegetarisk måltid och gemensam avslappning blir det värdefulla friskvårdstimmar.
– Vi ville ordna något som gör att folk mår bättre, säger initiativtagaren Rose-Marie Kjellberg som jobbar ideellt i kyrkan.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Det är tisdag förmiddag och februari bjuder på blåst och regn. Inte särskilt mysigt.

Men inne i Marieholmskyrkans kafé är det varmt och gott, och en efter en slår sig deltagarna ner på stolarna som ställts fram för dagens föredrag. På tisdagar har nämligen Café Maria friskvårdstema och det inleds alltid med en programpunkt vars innehåll varierar.

Den här gången är det Anneli Forslund från hälsokostbutiken Life som hälsar på. Ämnet för hennes föredrag är ”torkade frukter, nötter och frön”. Hon har en timme till sitt förfogande och det är knappt att den räcker till – så mycket finns det att säga om ”supermaten”.

– Det finns hur mycket härliga frukter och bär som helst, tack vare globalisering och invandrare, konstaterar föredragshållaren inledningsvis.

Köttlös lunch

Samtidigt som Anneli talar om fria radikaler, vitaminer, antioxidanter och Orac-värden har gänget i köket kommit i gång med innehållet i nästa aktivitet: Lunchen.

Varje tisdag serveras vegetarisk mat till de som önskar. I dag blir det ljummen matvetesallad med grönsaker och rotfrukter, sallad och vitlöksdressing, berättar husmor Linda Karlsson som jobbar ihop med Silva Sedminek och Elen Girmay bland skärbrädor och karotter.

Synergi

Men än är inte maten klar och Anneli Forslund kan i lugn och ro upplysa sina åhörare om nyttan av aprikoskärnor, aronia, kakao, blåbär, havtorn, tranbär och ytterligare omkring 15 bär och frön.

– Hur mycket ska man äta, undrar någon när samtalet handlar om gojibär.

Svaret blir ”en matsked”.

– Man ska inte äta antingen det ena eller det andra, utan lite av varje. De ger varandra synergieffekter, betonar Anneli.

Som avslutning får åhörarna möjlighet att smaka på många av de nyttigheter föredragshållaren har pratat om.

Lugn och ro

När lunchen är avklarad är det samling i kyrksalen. Där väntar tikva – avslappning och rörelser till soft musik. Det är Rose-Marie Kjellberg själv som håller i den. Åtta deltagare väljer att vara med. Rose-Marie berättar att ordet tikva är hebreiskt och betyder ”hopp”, men också en förkortning av tanke, insikt, kropp, välbefinnande och avslappning.

Rose-Marie leder gruppen med mild stämma:

– Fokusera på andningen. Känn att ni landar mer och mer på stolen. Ingenting kan påverka er här utom era tankar.

Hon uppmanar till att leva i nuet medan hon börjar med övningar som ska öka deltagarnas rörlighet.

– Bort med bittra tankar, säger Rose-Marie.

Hela kroppen får sig en genomgång och när stunden är över ser alla lite lätt nyvakna ut. Va? Är det redan slut? Måste jag gå ut i regnet nu? En av dem är Dagmar Mogren, som är ”stammis” i kyrkan på tisdagar:

– Jag går så ofta jag kan. Det här är jätteskönt. Rörelserna kan man ju i och för sig göra hemma, men då måste man ju ha disciplin.

– Man kan behöva lite avslappning, trots att man är pensionär.

Det är tisdag förmiddag och februari bjuder på blåst och regn. Inte särskilt mysigt.

Men inne i Marieholmskyrkans kafé är det varmt och gott, och en efter en slår sig deltagarna ner på stolarna som ställts fram för dagens föredrag. På tisdagar har nämligen Café Maria friskvårdstema och det inleds alltid med en programpunkt vars innehåll varierar.

Den här gången är det Anneli Forslund från hälsokostbutiken Life som hälsar på. Ämnet för hennes föredrag är ”torkade frukter, nötter och frön”. Hon har en timme till sitt förfogande och det är knappt att den räcker till – så mycket finns det att säga om ”supermaten”.

– Det finns hur mycket härliga frukter och bär som helst, tack vare globalisering och invandrare, konstaterar föredragshållaren inledningsvis.

Köttlös lunch

Samtidigt som Anneli talar om fria radikaler, vitaminer, antioxidanter och Orac-värden har gänget i köket kommit i gång med innehållet i nästa aktivitet: Lunchen.

Varje tisdag serveras vegetarisk mat till de som önskar. I dag blir det ljummen matvetesallad med grönsaker och rotfrukter, sallad och vitlöksdressing, berättar husmor Linda Karlsson som jobbar ihop med Silva Sedminek och Elen Girmay bland skärbrädor och karotter.

Synergi

Men än är inte maten klar och Anneli Forslund kan i lugn och ro upplysa sina åhörare om nyttan av aprikoskärnor, aronia, kakao, blåbär, havtorn, tranbär och ytterligare omkring 15 bär och frön.

– Hur mycket ska man äta, undrar någon när samtalet handlar om gojibär.

Svaret blir ”en matsked”.

– Man ska inte äta antingen det ena eller det andra, utan lite av varje. De ger varandra synergieffekter, betonar Anneli.

Som avslutning får åhörarna möjlighet att smaka på många av de nyttigheter föredragshållaren har pratat om.

Lugn och ro

När lunchen är avklarad är det samling i kyrksalen. Där väntar tikva – avslappning och rörelser till soft musik. Det är Rose-Marie Kjellberg själv som håller i den. Åtta deltagare väljer att vara med. Rose-Marie berättar att ordet tikva är hebreiskt och betyder ”hopp”, men också en förkortning av tanke, insikt, kropp, välbefinnande och avslappning.

Rose-Marie leder gruppen med mild stämma:

– Fokusera på andningen. Känn att ni landar mer och mer på stolen. Ingenting kan påverka er här utom era tankar.

Hon uppmanar till att leva i nuet medan hon börjar med övningar som ska öka deltagarnas rörlighet.

– Bort med bittra tankar, säger Rose-Marie.

Hela kroppen får sig en genomgång och när stunden är över ser alla lite lätt nyvakna ut. Va? Är det redan slut? Måste jag gå ut i regnet nu? En av dem är Dagmar Mogren, som är ”stammis” i kyrkan på tisdagar:

– Jag går så ofta jag kan. Det här är jätteskönt. Rörelserna kan man ju i och för sig göra hemma, men då måste man ju ha disciplin.

– Man kan behöva lite avslappning, trots att man är pensionär.