10 dec 2015 20:48

10 dec 2015 22:14

Paret Ahlin har bänkat sig vid pristagarna

STOCKHOLM

Nobelfesten i Stockholm är i full gång och som brukligt är flera prominenta gäster inbjudna.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Dagen inleddes i Konserthuset där nobelprisutdelningen ägde rum. Pristagarna intog sina platser i sina särskilda stolar mitt emot kungafamiljen.

Först att kliva upp på scenen var fysikpristagarna Takaaki Kajita och Arthur McDonald. Sedan riktades ljuset mot svensken Tomas Lindahl, som delade på kemipriset tillsammans med Paul Modrich och Aziz Sancar. Även William C Campbell, Satoshi Omura och Tu Youyou (medicin), Svetlana Aleksijevitj (litteratur), och Angus Deaton (ekonomi) mottog sina priser.

Klockan 19 började banketten med hedersgästernas och kungligheternas intåg i Blå hallen. Först kom ceremonimästaren, sedan två kvinnliga marskalkar. Därefter kom Kungen tillsammans med sin bordsdam och Drottningen tillsammans med kvällens värd, Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin.

Vid honnörsbordet sitter även riksdagens talman Urban Ahlin och frun Jenni Ahlin från Mariestad. Urban har Esta Gwendolyn Sancar och Kirsty Duncan som bordskamrat under kvällen, medan Jenni får chansen att skratta och skåla med Angus Deaton och Paul Modrich.

Efter sittningen följer dans till storband i Gyllene salen.

Dagen inleddes i Konserthuset där nobelprisutdelningen ägde rum. Pristagarna intog sina platser i sina särskilda stolar mitt emot kungafamiljen.

Först att kliva upp på scenen var fysikpristagarna Takaaki Kajita och Arthur McDonald. Sedan riktades ljuset mot svensken Tomas Lindahl, som delade på kemipriset tillsammans med Paul Modrich och Aziz Sancar. Även William C Campbell, Satoshi Omura och Tu Youyou (medicin), Svetlana Aleksijevitj (litteratur), och Angus Deaton (ekonomi) mottog sina priser.

Klockan 19 började banketten med hedersgästernas och kungligheternas intåg i Blå hallen. Först kom ceremonimästaren, sedan två kvinnliga marskalkar. Därefter kom Kungen tillsammans med sin bordsdam och Drottningen tillsammans med kvällens värd, Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin.

Vid honnörsbordet sitter även riksdagens talman Urban Ahlin och frun Jenni Ahlin från Mariestad. Urban har Esta Gwendolyn Sancar och Kirsty Duncan som bordskamrat under kvällen, medan Jenni får chansen att skratta och skåla med Angus Deaton och Paul Modrich.

Efter sittningen följer dans till storband i Gyllene salen.