05 nov 2015 13:38

05 nov 2015 13:38

En lysande arbetsmarknad lockar

UTBILDNING: Vänergymnasiet höll öppet hus

Vänergymnasiets öppna hus bjöd in till en julbords- och motoroljedoftande miljö.

Niondeklassare som står inför ett viktigt livsval gick runt och kände på miljön, guidades av elever och pratade med lärare.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Restauranglinjen bjöd på säsongens kanske första julbord och fordonslinjen på motormek och jättefordon.

En blandning av kulinariska dofter möter besökaren hos restauranglinjen på onsdagskvällen.

– De som funderar över gymnasievalet ska kunna komma hit och känna på miljön, säger rektor Arne Tengvall.

Vänergymnasiet har plats för 120 elever. Arne Tengvall beskriver sin skola som en miljö där kontakten med eleverna blir mer personlig än större skolor.

– Jag tror att många ungdomar uppskattar att bli sedda idag.

Goda betyg

Johan Wallengren går i nian och verkar relativt säker på sitt gymnasieval: restaurang.

– Jag vill jobb med något som har med mat att göra i framtiden, säger han.

I baren på elevernas egen restaurang, Vänerskutan, dyker fyra tjejer som tog studenten i våras upp.

– De var de tre bästa åren i mitt liv. Klassen var bra och vi hade mycket sociala aktiviteter utanför skolan också, säger Felicia Olsson.

Hon jobbar nu som servitris.

Genustänk

I fordonslinjens verkstäder doftar det möjligen motorolja istället. Det mekas med och putsas bilar, utanför lyser blinkande varningslyktor upp och det finns möjlighet att provåka lastbil.

För fem år sedan gick endast någon enstaka tjej på denna del av skolan, nu är det uppåt 25 procent. På restaurang är det samma sak, fast omvänt.

– Jag gillar genustänket och vi börjar väl inse att det inte är specifikt ”manligt” att köra lastbil, tror Arne.

Susanna Lindberg går i tvåan och guidar besökarna i sin skolmiljö.

– Det kändes som en cool grej att välja fordon. Jag är lastbilsintresserad och gillar stora fordon, säger hon.

Mer bakåt än framåt

Hampus Mäkinen – Runqvist är inne på samma spår. Han tar studenten till våren och kommer ut till en lysande arbetsmarknad, drömmen är att köra lastbil. I tvåan börjar de övningsköra, med mycket stöd och hjälp från lärarna.

– Det har nog gått mer bakåt en framåt på banan, tror Hampus. Man måste öva mycket på att backa med lastbilen.

Första året är det mest teori, man lär sig om hur fordonen fungerar, men även praktiskt att plocka isär och ihop motorer. Hans råd till förstaårselever är att ”hålla ut” första året, sen börjar det roliga – körningen.

Goda jobbchanser

På frågan om varför man ska välja just restaurang eller fordon är representanter från båda programmen överens: En mycket god arbetsmarknad väntar!

Fordon ligger lite i framkant, men även inom restaurang väntar många jobbtillfällen om man är ambitiös och har viljan att lyckas.

– Nytt för nästa år är att vi startar en personbilsinriktning på fordon. Det finns en stor lokal efterfrågan på detta, säger Arne Tengvall.

Restauranglinjen bjöd på säsongens kanske första julbord och fordonslinjen på motormek och jättefordon.

En blandning av kulinariska dofter möter besökaren hos restauranglinjen på onsdagskvällen.

– De som funderar över gymnasievalet ska kunna komma hit och känna på miljön, säger rektor Arne Tengvall.

Vänergymnasiet har plats för 120 elever. Arne Tengvall beskriver sin skola som en miljö där kontakten med eleverna blir mer personlig än större skolor.

– Jag tror att många ungdomar uppskattar att bli sedda idag.

Goda betyg

Johan Wallengren går i nian och verkar relativt säker på sitt gymnasieval: restaurang.

– Jag vill jobb med något som har med mat att göra i framtiden, säger han.

I baren på elevernas egen restaurang, Vänerskutan, dyker fyra tjejer som tog studenten i våras upp.

– De var de tre bästa åren i mitt liv. Klassen var bra och vi hade mycket sociala aktiviteter utanför skolan också, säger Felicia Olsson.

Hon jobbar nu som servitris.

Genustänk

I fordonslinjens verkstäder doftar det möjligen motorolja istället. Det mekas med och putsas bilar, utanför lyser blinkande varningslyktor upp och det finns möjlighet att provåka lastbil.

För fem år sedan gick endast någon enstaka tjej på denna del av skolan, nu är det uppåt 25 procent. På restaurang är det samma sak, fast omvänt.

– Jag gillar genustänket och vi börjar väl inse att det inte är specifikt ”manligt” att köra lastbil, tror Arne.

Susanna Lindberg går i tvåan och guidar besökarna i sin skolmiljö.

– Det kändes som en cool grej att välja fordon. Jag är lastbilsintresserad och gillar stora fordon, säger hon.

Mer bakåt än framåt

Hampus Mäkinen – Runqvist är inne på samma spår. Han tar studenten till våren och kommer ut till en lysande arbetsmarknad, drömmen är att köra lastbil. I tvåan börjar de övningsköra, med mycket stöd och hjälp från lärarna.

– Det har nog gått mer bakåt en framåt på banan, tror Hampus. Man måste öva mycket på att backa med lastbilen.

Första året är det mest teori, man lär sig om hur fordonen fungerar, men även praktiskt att plocka isär och ihop motorer. Hans råd till förstaårselever är att ”hålla ut” första året, sen börjar det roliga – körningen.

Goda jobbchanser

På frågan om varför man ska välja just restaurang eller fordon är representanter från båda programmen överens: En mycket god arbetsmarknad väntar!

Fordon ligger lite i framkant, men även inom restaurang väntar många jobbtillfällen om man är ambitiös och har viljan att lyckas.

– Nytt för nästa år är att vi startar en personbilsinriktning på fordon. Det finns en stor lokal efterfrågan på detta, säger Arne Tengvall.

  • Tove Gontran