25 aug 2015 19:00

26 aug 2015 09:19

Pluggar till läkare i Kroatien

Blivande läkare lockas av utlandsstudier i en allt högre utsträckning.
Louise Martinius och Walentin Kingstam lever drömmen i Kroatien.
– Vi tog chansen och ångrar oss inte en sekund, säger samboparet.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

27-åriga Louise Martinius och pojkvännen Walentin Kingstam, 25, sommarjobbar på infektionsavdelningen på Skaraborgs sjukhus respektive Myrans äldreboende i Mariestad. Ett skönt avbrott från de intensiva studierna som annars upptar mycket tid i Kroatiens kuststad.

– Vi fixade sommarjobben i våras och det kändes självklart att söka sig till Mariestad eftersom Louise är härifrån, säger Vänersborgssonen Walentin.

Jobb i Nordnorge

2012 bestämde sig paret för att studera medicin. De fick nys om MD International Studies i Stockholm, som förbereder studenter för att klara antagningsprov till medicinutbildningar. I ett led att finansiera utbildningen tog båda jobb på en akutmottagning och äldreboende i Nordnorge.

– Den fyra månader långa utbildningen var jättebra. Vi läste kemi, biologi, fysik och anatomi och fick en bra inblick i hur det är att vara läkarstudent, säger Louise.

I Sverige krävs toppbetyg för att ens bli aktuell för en läkarutbildning. I de flesta EU-länder förekommer däremot anställningsprov, vilket Walentin och Louise satsade på.

– Vi hade tur som båda kom in på det medicinska universitetet i Split. De flesta studerar antingen i Polen och Ungern, men varför inte satsa på Kroatien när chansen finns? Vi blev förälskade i staden direkt.

Lika hög kompetens

Faktum är att allt fler svenskar söker sig till utlandet för att studera till läkare. Enligt siffror från Socialstyrelsen var andelen nylegitimerade läkare som pluggat utomlands 58 procent förra året. Det leder till att de aktuella läkarna får allt större betydelse för svensk sjukvård.

– Vi har under flera år sett tendensen att många läkare i Sverige kommer från olika EU-länder. Deras kompetens är lika god som om de skulle ha utfört sin utbildning i Sverige, säger Birgitta Ollars på Socialstyrelsen.

Vill tillbaka

Under totalt sex år ska Walentin och Louise plugga i Split. Till hösten inleds deras tredje år.

– Utbildningen i Sverige kontra den i Kroatien är ganska likvärdig. Den stora skillnaden är att allt studiematerial är på engelska och kroatiska. Vi är cirka 30 svenskar på skolan och totalt 200 internationella studenter, säger Walentin.

Finns det risk att svensk sjukvård går miste om läkare när de studerar i utlandet?

– Det är möjligt. Har man väl kommit utomlands är det kanske inte alla som söker sig tillbaka till Sverige. Men vi planerar att flytta till Mariestad när utbildningen är färdig och söka jobb här, säger Louise.

I nuläget har de inte bestämt sig vilket område de ska satsa på.

– Jag kan tänka mig att bli barnläkare eller jobba på infektionsavdelningen, säger Louise.

– Det vore stimulerande att verka inom kirurgi eller öron-näsa-hals eftersom man då får hjälpa både barn och vuxna, säger Walentin Kingstam.

27-åriga Louise Martinius och pojkvännen Walentin Kingstam, 25, sommarjobbar på infektionsavdelningen på Skaraborgs sjukhus respektive Myrans äldreboende i Mariestad. Ett skönt avbrott från de intensiva studierna som annars upptar mycket tid i Kroatiens kuststad.

– Vi fixade sommarjobben i våras och det kändes självklart att söka sig till Mariestad eftersom Louise är härifrån, säger Vänersborgssonen Walentin.

Jobb i Nordnorge

2012 bestämde sig paret för att studera medicin. De fick nys om MD International Studies i Stockholm, som förbereder studenter för att klara antagningsprov till medicinutbildningar. I ett led att finansiera utbildningen tog båda jobb på en akutmottagning och äldreboende i Nordnorge.

– Den fyra månader långa utbildningen var jättebra. Vi läste kemi, biologi, fysik och anatomi och fick en bra inblick i hur det är att vara läkarstudent, säger Louise.

I Sverige krävs toppbetyg för att ens bli aktuell för en läkarutbildning. I de flesta EU-länder förekommer däremot anställningsprov, vilket Walentin och Louise satsade på.

– Vi hade tur som båda kom in på det medicinska universitetet i Split. De flesta studerar antingen i Polen och Ungern, men varför inte satsa på Kroatien när chansen finns? Vi blev förälskade i staden direkt.

Lika hög kompetens

Faktum är att allt fler svenskar söker sig till utlandet för att studera till läkare. Enligt siffror från Socialstyrelsen var andelen nylegitimerade läkare som pluggat utomlands 58 procent förra året. Det leder till att de aktuella läkarna får allt större betydelse för svensk sjukvård.

– Vi har under flera år sett tendensen att många läkare i Sverige kommer från olika EU-länder. Deras kompetens är lika god som om de skulle ha utfört sin utbildning i Sverige, säger Birgitta Ollars på Socialstyrelsen.

Vill tillbaka

Under totalt sex år ska Walentin och Louise plugga i Split. Till hösten inleds deras tredje år.

– Utbildningen i Sverige kontra den i Kroatien är ganska likvärdig. Den stora skillnaden är att allt studiematerial är på engelska och kroatiska. Vi är cirka 30 svenskar på skolan och totalt 200 internationella studenter, säger Walentin.

Finns det risk att svensk sjukvård går miste om läkare när de studerar i utlandet?

– Det är möjligt. Har man väl kommit utomlands är det kanske inte alla som söker sig tillbaka till Sverige. Men vi planerar att flytta till Mariestad när utbildningen är färdig och söka jobb här, säger Louise.

I nuläget har de inte bestämt sig vilket område de ska satsa på.

– Jag kan tänka mig att bli barnläkare eller jobba på infektionsavdelningen, säger Louise.

– Det vore stimulerande att verka inom kirurgi eller öron-näsa-hals eftersom man då får hjälpa både barn och vuxna, säger Walentin Kingstam.