15 mar 2017 08:29

15 mar 2017 08:29

Läsarbilden – Slingrande vårtecken

I måndags sprang Frida Strindevall och hennes hundar på den här raringen vid elljusspåret i Lugnås. Fakta om huggormen kan man bland annat hitta på Naturhistoriska riksmuseets hemsida.

Där kan man läsa att huggormarna lämnar vinterboningen vanligtvis i mars–april. Det är vid denna tid som man ibland kan se dem i nystan. Då är de oftast slöa, hugger inte gärna och intar inte heller någon föda, vilket de gör först efter parningstiden. Under våren tillbringar de 3–4 veckor med att sola och hålla en hög kroppsvärme.

Efter denna period ömsar hanarna skinn och därefter vidtar fortplantningsperioden. Först därefter vandrar de till sina egentliga näringsrevir, där de i regel lever ensamma. Huggormar är både skicklig klättrare och simmare.

Där kan man läsa att huggormarna lämnar vinterboningen vanligtvis i mars–april. Det är vid denna tid som man ibland kan se dem i nystan. Då är de oftast slöa, hugger inte gärna och intar inte heller någon föda, vilket de gör först efter parningstiden. Under våren tillbringar de 3–4 veckor med att sola och hålla en hög kroppsvärme.

Efter denna period ömsar hanarna skinn och därefter vidtar fortplantningsperioden. Först därefter vandrar de till sina egentliga näringsrevir, där de i regel lever ensamma. Huggormar är både skicklig klättrare och simmare.