02 jan 2015 09:05

17 jun 2015 14:44

Stark bok om svårt ämne

Mysteriet mamma
Trude Lorentzen
Ordfront
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

...”innerst inne var jag ingen mammas dotter. Ingen. Den känslan. Att jag var ingen. Eftersom hon som mindes alla dessa viktiga saker, mitt livs kronvittne, hon fanns inte längre.”

I snart 25 år har Trude Lorentzen låtit mammans saker ligga orörda på vinden. Hon har inte orkat ta tag i det. Men nu letar hon sig tillbaka i tiden – sätter ord på sina känslor. De som hon kände då, när hon var 15 år och hennes mamma nyss tagit livet av sig.

Det är inget lätt ämne hon har tagit sig an, Trude Lorentzen. Som den journalist hon är gräver hon i historien; omständigheterna, de medicinska termerna, fakta. Men det är de allmänmänskliga resonemangen som fastnar hos mig. Sånt som alla kan känna igen – alla som varit barn och alla som blivit vuxna.

...”innerst inne var jag ingen mammas dotter. Ingen. Den känslan. Att jag var ingen. Eftersom hon som mindes alla dessa viktiga saker, mitt livs kronvittne, hon fanns inte längre.”

I snart 25 år har Trude Lorentzen låtit mammans saker ligga orörda på vinden. Hon har inte orkat ta tag i det. Men nu letar hon sig tillbaka i tiden – sätter ord på sina känslor. De som hon kände då, när hon var 15 år och hennes mamma nyss tagit livet av sig.

Det är inget lätt ämne hon har tagit sig an, Trude Lorentzen. Som den journalist hon är gräver hon i historien; omständigheterna, de medicinska termerna, fakta. Men det är de allmänmänskliga resonemangen som fastnar hos mig. Sånt som alla kan känna igen – alla som varit barn och alla som blivit vuxna.

  • Jenni Ahlin