04 feb 2016 15:37

04 feb 2016 15:37

Stolta över Hova-osten

HOVA: Arla gör ost i legendarisk tillverkares anda

hyllar. Lantbrukaren Anders Levahn tvekar inte. Han kan tänka sig en staty i Hova över ostmästare Sven Fenelius.

– Ja, varför inte, vi har ju en byst över Stikkan.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Arlas ekologiska ostsortiment ökade med två nyheter i januari. Det är Hova respektive Tidan från Götene mejeri; milda ostar som är ystade på ekologisk mjölk från Arlagårdar i trakten.

– Vi på Ingelstorp är förvisso inte ett ekologiskt lantbruk, betonar Anders Levahn leende, men vi tycker det här är jätteroligt, inte minst det faktum att Arla tar upp lokala traditioner på det här sättet.

Nära Riddarost

– Hova är en släkting, kan man säga, till den populära Riddarost som tillverkades på Hova mejeri, och som tillverkas än i dag på Götene mejeri, säger Carina Levahn som läst på sin mejerihistoria.

I samband med att Arla nu lanserar den grynpipiga osten med den milda och aromatiska smaken presenterar hon nämligen en miniutställning om Hova mejeri.

Känd ostmästare

Från Arla sägs att osten en hyllning till ostmästare Sven Fenelius på Hova och Töreboda mejeri. Den första ostmästaren i Sverige att tillverka fyrkantiga ostar.

– Tidigare var osten rund med paraffinskikt. Fenelius började tillverka fyrkantiga ostar med plastfilm, det var han först i Europa med, säger Carina.

Succén var total, den fyrkantiga osten gjordes såväl i Hova och Töreboda, samt ytterligare sex mejerier och Sven Fenelius blev ett aktat namn i ostkretsar.

Europa till Hova

– Det ska ha kommit mejerifolk från hela Europa, till och med Japan, hit för att lära sig mer.

Övergången från runt till fyrkantig ost gjordes dock inte över en natt. Den som vill veta mer om den intrikata processen, Fenelius var till exempel över till USA, kan med fördel fördjupa sig i utställningen.

– Så visst skulle vi kunna ha en byst eller staty över Sven Fenelius, säger Anders Levahn om ostmästaren som basade samtidigt i Hova och Töreboda.

Efterlysning

Vad man dock inte kan presentera i helgen är den halvtimmeslånga film som spelades in på mejeriet under 1940-talet.

– Filmfotograf Bertil Svensson gjorde en beställningsfilm, Sven Fenelius stod för idé, manus och regi. Filmen visar processen här och i Töreboda. Tyvärr är det ingen som vet var den filmen är idag. Finns den överhuvudtaget? säger Carina Levahn, som under vintermarknaden visar mejerihistoria i lokal på Torggatan 14.

Arlas ekologiska ostsortiment ökade med två nyheter i januari. Det är Hova respektive Tidan från Götene mejeri; milda ostar som är ystade på ekologisk mjölk från Arlagårdar i trakten.

– Vi på Ingelstorp är förvisso inte ett ekologiskt lantbruk, betonar Anders Levahn leende, men vi tycker det här är jätteroligt, inte minst det faktum att Arla tar upp lokala traditioner på det här sättet.

Nära Riddarost

– Hova är en släkting, kan man säga, till den populära Riddarost som tillverkades på Hova mejeri, och som tillverkas än i dag på Götene mejeri, säger Carina Levahn som läst på sin mejerihistoria.

I samband med att Arla nu lanserar den grynpipiga osten med den milda och aromatiska smaken presenterar hon nämligen en miniutställning om Hova mejeri.

Känd ostmästare

Från Arla sägs att osten en hyllning till ostmästare Sven Fenelius på Hova och Töreboda mejeri. Den första ostmästaren i Sverige att tillverka fyrkantiga ostar.

– Tidigare var osten rund med paraffinskikt. Fenelius började tillverka fyrkantiga ostar med plastfilm, det var han först i Europa med, säger Carina.

Succén var total, den fyrkantiga osten gjordes såväl i Hova och Töreboda, samt ytterligare sex mejerier och Sven Fenelius blev ett aktat namn i ostkretsar.

Europa till Hova

– Det ska ha kommit mejerifolk från hela Europa, till och med Japan, hit för att lära sig mer.

Övergången från runt till fyrkantig ost gjordes dock inte över en natt. Den som vill veta mer om den intrikata processen, Fenelius var till exempel över till USA, kan med fördel fördjupa sig i utställningen.

– Så visst skulle vi kunna ha en byst eller staty över Sven Fenelius, säger Anders Levahn om ostmästaren som basade samtidigt i Hova och Töreboda.

Efterlysning

Vad man dock inte kan presentera i helgen är den halvtimmeslånga film som spelades in på mejeriet under 1940-talet.

– Filmfotograf Bertil Svensson gjorde en beställningsfilm, Sven Fenelius stod för idé, manus och regi. Filmen visar processen här och i Töreboda. Tyvärr är det ingen som vet var den filmen är idag. Finns den överhuvudtaget? säger Carina Levahn, som under vintermarknaden visar mejerihistoria i lokal på Torggatan 14.